Graveland CBR Keuringen

Hoe lang is een gezondheidsverklaring geldig?

  1. Home
  2. >
  3. Gezondheidsverklaring CBR
  4. >
  5. Hoe lang is een gezondheidsverklaring geldig?
gezondheidsverklaring cbr geldigheid
Laatst geüpdatet op 27 juni 2024 door Ronald Graveland

Heeft u plannen om binnenkort uw rijbewijs te halen of te vernieuwen? Dan bent u waarschijnlijk al op de hoogte dat een Gezondheidsverklaring van het CBR een belangrijke stap is in het verkrijgen of behouden van uw rijbewijs. Maar wat houdt deze verklaring precies in en belangrijker nog: hoe lang is de Gezondheidsverklaring geldig?

In dit artikel nemen we u mee door de details en nuances van de geldigheid van de Gezondheidsverklaring, zodat u precies weet waar u aan toe bent wanneer u deze belangrijke stap zet in uw weg naar mobiliteit.

Hoe lang is de Gezondheidsverklaring geldig?

De Gezondheidsverklaring van het CBR is in de meeste gevallen 3 jaar geldig. Dit betekent dat u, vanaf het moment dat uw verklaring wordt goedgekeurd, 3 jaar de tijd heeft om uw rijexamen af te leggen. De uitslag van dit examen, mits positief, bepaalt vervolgens de volgende stappen in het aanvragen van uw rijbewijs.

Wanneer is mijn Gezondheidsverklaring minder dan 3 jaar lang geldig?

Soms is de geldigheidsduur van uw Gezondheidsverklaring korter dan de standaard 3 jaar. Dit is het geval wanneer er medische redenen zijn die een kortere geldigheidsduur vereisen. Het CBR bepaalt deze termijn op basis van de informatie die u verstrekt in uw Gezondheidsverklaring en eventuele aanvullende medische rapporten.

Indien uw Gezondheidsverklaring minder dan 3 jaar geldig is, wordt dit expliciet vermeld in het besluit van het CBR. Dit besluit ontvangt u nadat uw aanvraag is beoordeeld. U kunt in dat geval rijexamen doen totdat de geldigheid van uw Gezondheidsverklaring vervalt.

Mogelijke situaties en de geldigheid van de Gezondheidsverklaring CBR

Nadat het CBR besluit heeft genomen over uw rijgeschiktheid, naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring, kunt u uw rijexamen inplannen en afleggen. In dat geval zijn er verschillende situaties mogelijk waarbij de geldigheid van de Gezondheidsverklaring alsnog een belangrijke rol speelt.

1. U bent geslaagd voor uw praktijkexamen

Indien u geslaagd bent voor uw praktijkexamen, is de geldigheid van uw Gezondheidsverklaring nog steeds van belang. U heeft na het slagen voor uw examen één jaar de tijd om uw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente.

Het is belangrijk dat u dit binnen dit jaar doet, want anders vervalt de geldigheid van zowel uw examenresultaten als uw Gezondheidsverklaring. Als u binnen dit jaar uw rijbewijs niet heeft aangevraagd, moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring indienen en zowel theorie- als praktijkexamens opnieuw afleggen.

2. U bent gezakt voor uw praktijkexamen

Als u niet slaagt voor uw praktijkexamen, blijft uw Gezondheidsverklaring in de meeste gevallen geldig voor de duur van 3 jaar vanaf de datum van goedkeuring. U hoeft dus niet direct een nieuwe Gezondheidsverklaring in te dienen voor het herexamen.

Controleer wel altijd de specifieke geldigheidsduur in het besluit van uw Gezondheidsverklaring, vooral als uw medische situatie een kortere geldigheidsduur vereist.

3. U wilt voor meerdere categorieën examen doen

Als u van plan bent om examens af te leggen voor meerdere rijbewijscategorieën, bijvoorbeeld voor de auto (categorie B) en voor aanhanger (categorie BE), dan kunt u dit doen met één en dezelfde Gezondheidsverklaring, mits deze nog geldig is.

De algemene geldigheid van 3 jaar is hierop van toepassing, tenzij in uw besluit expliciet een kortere termijn is vermeld. Zorg ervoor dat u uw examens binnen deze termijn plant om extra kosten en procedures te voorkomen.

Andere relevante artikelen over dit onderwerp: 

Ronald Graveland
Laatste berichten van Ronald Graveland (alles zien)

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

  • ADHD / ASS: € 199,-
  • Psychisch € 249,-
  • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×