Graveland CBR Keuringen

  1. Home
  2. >
  3. Rijbewijs ingevorderd
  4. >
  5. Rijbewijs ingevorderd drugs
rijbewijs ingevorderd drugs
Laatst geüpdatet op 9 februari 2024 door Bram

Rijden onder invloed van drugs is niet alleen gevaarlijk voor uzelf en anderen, maar ook strafbaar. Als u gepakt wordt, loopt u het risico om uw rijbewijs (voor bepaalde tijd) kwijt te raken. In Nederland worden strenge straffen opgelegd voor rijden onder invloed van drugs.

Deze straffen kunnen variëren van hoge geldboetes tot aan een ontzegging van de rijbevoegdheid. Maar kan uw rijbewijs zomaar worden ingevorderd na het rijden onder invloed van drugs? Op deze pagina vertellen we u er alles over en nemen we u mee in de procedure.

Kan mijn rijbewijs ingevorderd worden na rijden onder invloed van drugs?

In de praktijk zien we een toename in zaken betreffende het rijden onder invloed van drugs, mede vanwege de komst van de speekseltest. Ook zien we steeds vaker dat de politie in dergelijke zaken direct het rijbewijs van de bestuurder invordert, maar is dat eigenlijk wel de bedoeling? Meer weten? Lees dan ook ons artikel over een ingevorderd rijbewijs met alcohol.

Artikel 164 van de Wegenverkeerswet (WVW) in Nederland behandelt de invordering van het rijbewijs, maar specificeert niet direct het rijden onder invloed van drugs als een reden voor invordering. Dit betekent dat het rijbewijs in principe niet direct op basis van artikel 164 WVW ingevorderd kan worden bij verdenking van rijden onder invloed van drugs.

In plaats daarvan wordt vaak artikel 130 WVW gebruikt als grondslag voor de invordering van een rijbewijs bij rijden onder invloed van drugs. Als het rijbewijs dus toch wordt ingevorderd, dan wordt het doorgaans naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gestuurd voor een bestuursrechtelijke procedure.

Het CBR kan vervolgens besluiten om een drugs onderzoek naar de rijgeschiktheid op te leggen, afhankelijk van de hoeveelheid drugs die in het bloed is aangetroffen.

In praktische termen, als iemand wordt aangehouden voor (verdenking van) het rijden onder invloed van drugs, zal de politie een melding maken bij het CBR. Het CBR bepaalt dan of er een onderzoek naar de rijgeschiktheid nodig is. Dit onderzoek kan leiden tot een schorsing van de geldigheid van het rijbewijs en in sommige gevallen tot een ontzegging van de rijbevoegdheid door de rechter.

Wat gebeurt er als mijn rijbewijs is ingevorderd?

Als uw rijbewijs is ingevorderd, mag u niet meer rijden. Doet u dat toch, dan riskeert u een hoge boete, een langere rijontzegging of een gevangenisstraf. Wat er verder gebeurt met uw rijbewijs, hangt af van de reden van de invordering en de instantie die uw rijbewijs heeft ontvangen. Er zijn drie mogelijkheden:

1. Politie stuurt rijbewijs naar het CVOM

Als uw rijbewijs is ingevorderd op basis van Artikel 164 WVW, stuurt de politie uw rijbewijs samen met het proces-verbaal naar de Officier van Justitie bij het Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM).

Hier heeft men 10 werkdagen de tijd om over uw zaak te oordelen. Dit zal echter altijd resulteren in een teruggave van het rijbewijs aangezein Artikel 164 WVW zich niet leent voor zaken omtrent rijden onder invloed van drugs.

2. Politie stuurt rijbewijs naar het CBR

Is uw rijbewijs ingevorderd op basis van artikel 130 WVW? Dan stuurt de politie uw rijbewijs naar het CBR. Het CBR beoordeelt of u een onderzoek naar uw rijgeschiktheid moet ondergaan. Dit doet het CBR binnen vier weken na de invordering.

Als u een onderzoek moet ondergaan, blijft uw rijbewijs ingevorderd totdat u het onderzoek heeft afgerond. U moet dan een afspraak maken met een arts en een psycholoog die door het CBR zijn aangewezen.

Als u ongeschikt wordt bevonden om te rijden, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. U moet dan opnieuw rijexamen doen om uw rijbewijs terug te krijgen. Krijgt u een educatieve maatregel of een alcoholslotprogramma opgelegd, dan moet u deze volgen om uw rijbewijs te behouden.

3. Rijbewijs blijft op politiebureau liggen

In sommige gevallen kan het gebeuren dat uw rijbewijs niet wordt opgestuurd naar het CVOM of het CBR, maar op het politiebureau blijft liggen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de politie uw rijbewijs heeft ingevorderd, maar geen proces-verbaal heeft opgemaakt, of als er een fout is gemaakt bij de administratie.

Als u na tien dagen nog niets heeft gehoord over uw rijbewijs, kunt u contact opnemen met het politiebureau waar u uw rijbewijs heeft ingeleverd. Vraag dan naar de status van uw rijbewijs en of u het kunt ophalen. Wanneer de politie geen reden heeft om uw rijbewijs in te houden, kunt u het meestal direct terugkrijgen.

Kan mijn rijbewijs op een later moment alsnog worden ingevorderd?

Ja, dat kan. Het kan voorkomen dat de politie uw rijbewijs niet direct invordert, maar dat u later alsnog een brief krijgt van het CVOM of het CBR. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de uitslag van de bloedproef pas later bekend wordt, of als het CBR een melding krijgt van de politie over uw rijgedrag.

In de brief staat dan de reden van de invordering en wat u moet doen om uw rijbewijs terug te krijgen. U moet dan zo snel mogelijk uw rijbewijs inleveren bij het politiebureau. Als u dat niet doet, kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen.

Onderzoek naar rijgeschiktheid van het CBR

Zoals we hebben gezien, kan het CBR u een onderzoek naar uw rijgeschiktheid opleggen als uw rijbewijs is ingevorderd vanwege rijden onder invloed van drugs. Dit onderzoek is bedoeld om te beoordelen of u nog wel veilig kunt rijden, of dat u een gevaar vormt voor uzelf en anderen. Ongeacht de hoeveelheid drugs in het bloed, kan ieder geconstateerd gebruik leiden tot een onderzoek naar de rijgeschiktheid. Het is zelfs mogelijk dat je opnieuw gekeurd moet worden.

Opnieuw laten keuren om weer de weg op te mogen

Als u te maken krijgt met de invordering van uw rijbewijs vanwege rijden onder invloed van drugs, is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen om uw rijbevoegdheid te herstellen. Een essentieel onderdeel van dit proces is het ondergaan van een keuring, die bepaalt of u weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Bij een dergelijke keuring kan het nodig zijn dat er bloed- en/of urineonderzoeken worden uitgevoerd. Organisaties zoals Graveland CBR Keuringen bieden gespecialiseerde ondersteuning om u door dit proces te leiden. Vanaf het moment dat u uw keuringsafspraak bevestigt, ontvangt u gedetailleerde instructies over wat er van u verwacht wordt.

Het is cruciaal om te begrijpen dat deze keuringen een centrale rol spelen in het beoordelen van uw rijgeschiktheid na een incident met drugsgebruik in het verkeer. De resultaten van de onderzoeken worden tijdens de keuring uitgebreid met u besproken en opgenomen in een keuringsrapport, dat vervolgens een belangrijke rol speelt in de beslissing over het terugkrijgen van uw rijbewijs.

[starbox]

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

  • ADHD / ASS: € 199,-
  • Psychisch € 249,-
  • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×