Graveland CBR Keuringen

Gezondheidsverklaring CBR

 1. Home
 2. >
 3. Gezondheidsverklaring CBR
 4. >
 5. Gezondheidsverklaring CBR
gezondheidsverklaring rijbewijs
Laatst geüpdatet op 27 juni 2024 door Ronald Graveland

Welkom op onze pagina over de Gezondheidsverklaring van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Hier vindt u alles wat u moet weten over de Gezondheidsverklaring voor het verkrijgen of verlengen van uw rijbewijs.

Het is belangrijk dat u als bestuurder fysiek en mentaal in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. De Gezondheidsverklaring is een essentieel onderdeel van uw rijbewijskeuring om te bepalen of u veilig de weg op kunt.

Wat is een Gezondheidsverklaring CBR?

Een Gezondheidsverklaring van het CBR (voorheen Eigen Verklaring CBR) is een formulier waarop u vragen beantwoordt over uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het doel van deze verklaring is om vast te stellen of u gezond genoeg bent om te rijden en of er eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn om de verkeersveiligheid te garanderen.

U vult deze verklaring zelf in en op basis van uw antwoorden kan het CBR beoordelen of u rijgeschikt bent of besluiten dat er aanvullend onderzoek nodig is.

Heb ik een Gezondheidsverklaring voor mijn rijbewijs nodig?

Er zijn diverse situaties waarin het noodzakelijk is om een Gezondheidsverklaring in te dienen bij het CBR. Hieronder vindt u een overzicht van de situaties waarin u een Gezondheidsverklaring nodig heeft:

 • Rijbewijs halen: Wanneer u voor de eerste keer een rijexamen aflegt voor een auto-, motor-, vrachtwagen-, bus- of tractorrijbewijs.
 • Medische situatie: Als u uw rijbewijs wilt verlengen en er sprake is van gezondheidsbeperkingen die de geldigheidsduur beïnvloeden.
 • Groot rijbewijs: Bij het aanvragen of verlengen van een rijbewijs voor zware voertuigen zoals vrachtwagens en bussen.
 • 75 jaar of ouder: U wilt uw rijbewijs verlengen en bent 75 jaar of ouder.
 • Bij twijfel: Als u al een rijbewijs heeft maar twijfelt aan uw eigen vermogen om veilig te rijden.
 • Na aanhouding door politie: Indien u uw rijbewijs opnieuw moet aanvragen nadat het ongeldig is verklaard na een beoordelingsprocedure door de politie.
 • Buitenlands rijbewijs: Wanneer u als inwoner van Nederland een buitenlands rijbewijs wilt omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Waarom heb ik een Gezondheidsverklaring nodig?

Het indienen van een Gezondheidsverklaring stelt het CBR in staat om te bepalen of u medisch gezien geschikt bent om een rijbewijs te verkrijgen of te vernieuwen. Op dit formulier worden verschillende gezondheidsaspecten bevraagd, waarop u eerlijk dient te antwoorden.

Dit is van cruciaal belang, niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Het invullen van deze verklaring is een belangrijk onderdeel van het waarborgen van verkeersveiligheid, aangezien het helpt om te verzekeren dat enkel geschikte bestuurders actief deelnemen aan het verkeer.

Wanneer moet ik de Gezondheidsverklaring indienen?

Het indienen van de Gezondheidsverklaring moet strategisch gepland worden afhankelijk van uw behoefte aan een rijbewijs. Als u bezig bent met het behalen van uw eerste rijbewijs, adviseren wij u de Gezondheidsverklaring aan het begin van uw rijopleiding in te dienen. Dit zorgt ervoor dat wij voldoende tijd hebben om de verklaring te beoordelen voordat u uw praktijkexamen doet.

Voor het verlengen van uw rijbewijs geldt dat u de Gezondheidsverklaring idealiter vier maanden voor de verloopdatum van uw huidige rijbewijs moet indienen. Heeft u een medische kwestie die mogelijk invloed heeft op uw rijvaardigheid, dan adviseren we u om dit zelfs vijf maanden van te voren te doen om voldoende tijd te garanderen voor een zorgvuldige evaluatie.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring aanvragen

Er zijn verschillende manieren waarop u een Gezondheidsverklaring kunt aanvragen. Het proces kan enigszins variëren afhankelijk van de methode die u kiest. Hier zijn de meest gebruikelijke opties:

Gezondheidsverklaring bij het CBR aanvragen

U kunt direct een Gezondheidsverklaring aanvragen via de website van het CBR. Dit is de snelste en eenvoudigste manier om uw verklaring te verkrijgen. U logt in met uw DigiD en volgt de stappen op de website om uw verklaring in te vullen en in te dienen.

Gezondheidsverklaring aanvragen via uw rijschool

Een andere optie is om de Gezondheidsverklaring via uw rijschool aan te vragen. Veel rijscholen bieden ondersteuning bij het invullen en indienen van de Gezondheidsverklaring als onderdeel van hun servicepakket. Informeer bij uw rijschool naar de mogelijkheden.

Gezondheidsverklaring aanvragen bij de gemeente

Voor personen van 75 jaar en ouder is het ook mogelijk om bij de meeste gemeenten een papieren Gezondheidsverklaring 75+ aan te schaffen. Afhankelijk van de gemeente kunnen er extra administratiekosten verbonden zijn aan deze service. Graag meer weten over de kosten? Bekijk dan ons artikel over de kosten van een gezondheidsverklaring van het CBR.

Hoewel deze optie beschikbaar is, biedt het CBR via Mijn CBR een snellere methode om de Gezondheidsverklaring te verkrijgen.

Hoe vul ik mijn Gezondheidsverklaring in?

Het invullen van uw Gezondheidsverklaring kan op twee manieren: online of op papier. Beide methodes hebben hun eigen stappen, vereisten en voordelen.

Online invullen

Voor een snelle en foutloze verwerking adviseren wij u de Gezondheidsverklaring online via Mijn CBR in te vullen. Inloggen doet u met uw DigiD. Het systeem leidt u vervolgens stap voor stap door de vragenlijst. Dit is tevens de snelste methode en is minder foutgevoelig.

Invullen op papier

Als u niet in staat of bereid bent om de verklaring online in te dienen, zijn er verschillende manieren om een papieren Gezondheidsverklaring te verkrijgen:

 • Via de webshop van het CBR: U kunt een papieren Gezondheidsverklaring bestellen via de webshop van het CBR. Hier kunt u betalen met iDEAL, handig als u geen DigiD heeft of de Gezondheidsverklaring voor iemand anders bestelt.
 • Bij een CBR-examencentrum: Een papieren Gezondheidsverklaring is ook verkrijgbaar aan de balie van de CBR-examencentra in Amsterdam, Arnhem, Rijswijk en Eindhoven. Hier kunt u uitsluitend met pin betalen.
 • Bij de gemeente: De papieren Gezondheidsverklaring, specifiek voor 75-plussers, is ook verkrijgbaar bij de meeste gemeenten. Hiervoor rekenen sommige gemeenten wel extra administratiekosten.
Graag meer weten over hoe lang het invullen van deze gezondheidsverklaring duurt? Druk dan hier.  

Wanneer krijg ik de uitslag van de Gezondheidsverklaring?

Nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend, zal het CBR binnen vier weken contact met u opnemen over de vervolgstappen. Heeft u uw verklaring ruim voor de verloopdatum van uw rijbewijs ingediend, dan ontvangt u mogelijk al binnen 10 dagen bericht. U kunt de status van uw aanvraag volgen onder het kopje ‘Lopende zaken’ via Mijn CBR.

Direct na het indienen van de verklaring via Mijn CBR ontvangt u binnen een uur een ontvangstbevestiging per e-mail. Indien u de verklaring per post heeft ingediend, ontvangt u deze bevestiging binnen een week. Bent u rijgeschikt bevonden, dan wordt u hier direct over geïnformeerd via Mijn CBR of tegelijkertijd met uw ontvangstbevestiging per post.

Als er meer informatie nodig is om uw rijgeschiktheid te bepalen, zal het CBR u binnen vier weken informeren en mogelijk verwijzen naar een keuringsarts of CBR psychiater voor een keuring of uitnodigen voor een rijtest. Neem contact op met de klantenservice van het CBR als u na vier weken nog geen reactie heeft ontvangen.

De beslissing van het CBR

Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring kan het CBR verschillende beslissingen nemen over uw rijgeschiktheid. Hieronder volgt een uitleg van de mogelijke uitkomsten:

 • Rijgeschikt: U mag rijden of blijven rijden. U heeft de mogelijkheid om een rijbewijs te halen, te vernieuwen, te behouden of om te wisselen.
 • Rijgeschikt voor een bepaalde tijd: U mag rijden, maar uw rijbewijs heeft een beperkte geldigheidsduur. Afhankelijk van uw medische situatie kan dit rijbewijs geldig zijn voor een termijn van 1, 3, 5 of soms 10 jaar.
 • Rijgeschikt onder voorwaarden: U mag rijden, mits u voldoet aan bepaalde voorwaarden zoals het dragen van een bril of het aanpassen van uw auto.
 • Niet rijgeschikt: U wordt helaas als niet geschikt beschouwd om te rijden. U kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen, en een bestaand rijbewijs wordt ongeldig verklaard.

Moet u naar een medisch specialist?

Soms biedt de informatie op uw Gezondheidsverklaring onvoldoende duidelijkheid over uw medische conditie. In dergelijke gevallen verwijst het CBR u door naar een keuringsarts of psychiater voor nader onderzoek. Dit is vooral relevant als u heeft aangegeven te kampen met medische of psychische aandoeningen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Graveland CBR Keuringen is gespecialiseerd in het uitvoeren van psychiatrische beoordelingen voor het CBR. Zo kunt bij ons terecht voor de volgende specifieke soorten keuringen:

 

Bovendien kunt u bij Graveland CBR Keuringen terecht voor een psychiatrische keuring na aanleiding van een aanhouding wegens rijden onder invloed van alcohol of drugs. De volgende onderzoeken worden in dit kader aangeboden:

 

Wat kan Graveland CBR Keuringen voor u betekenen?

Graveland CBR Keuringen is gespecialiseerd in het uitvoeren van medische keuringen voor het CBR, met een focus op psychiatrische beoordelingen. Onze diensten zijn essentieel voor bestuurders die een gezondheidsverklaring moeten indienen bij het CBR, vooral wanneer er medische of psychische aandoeningen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Wij bieden een professionele en zorgvuldige beoordeling aan, die helpt bij het bepalen van uw rijgeschiktheid.

Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in het uitvoeren van keuringen na aanhouding wegens rijden onder invloed van alcohol of drugs. Deze specifieke keuringen zijn cruciaal voor het herkrijgen van uw rijbewijs na een dergelijk incident.

Ons team van deskundige psychiaters en keuringsartsen staat klaar om u te ondersteunen bij het navigeren door de soms complexe procedures van de CBR gezondheidsverklaringen en keuringen. Of u nu te maken heeft met ADD, ADHD, een angststoornis, autisme, manische depressie, een persoonlijkheidsstoornis, psychose, schizofrenie of een waanstoornis, wij bieden de benodigde expertise om u effectief te begeleiden.

Ronald Graveland
Laatste berichten van Ronald Graveland (alles zien)

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×