Graveland CBR Keuringen

CBR keuring manische depressie

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring manische depressie
stemmingsstoornis cbr keuring
Laatst geüpdatet op 27 juni 2024 door Ronald Graveland

Heeft u weleens nagedacht over de impact van een (manische) depressie of bipolaire stoornis op uw rijvaardigheid? Deze psychische aandoeningen kunnen invloed hebben op hoe u zich voelt, denkt en handelt, wat weer een effect kan hebben op uw vermogen om veilig te rijden.

Daarom bestaan er specifieke regels en eisen om te mogen rijden met een dergelijke stoornis. Als u kampt met een depressie of bipolaire stoornis, is het noodzakelijk om een medische keuring te ondergaan. Deze keuring beoordeelt of u in staat bent om veilig de weg op te gaan.

Bij Graveland CBR Keuringen begrijpen we dat dit proces vragen kan oproepen. We voorzien u daarom graag van waardevolle informatie omtrent de CBR keuring voor personen met een depressieve- of bipolaire stoornis, zodat u precies weet wat u te wachten staat.

Moet ik aan het CBR doorgeven dat ik een depressieve- of bipolaire stoornis heb?

Wanneer u zich voorbereidt op het aanvragen van uw rijbewijs, is het invullen van een gezondheidsverklaring een cruciale stap. Deze verklaring is uw persoonlijke verantwoordelijkheid en moet naar waarheid worden ingevuld. Het doel van deze verklaring is om uw geschiktheid om veilig te kunnen rijden te beoordelen.

Als u op het moment van invullen kampt met een depressie of bipolaire stoornis, is het essentieel dat u dit aangeeft in de gezondheidsverklaring. Het niet melden van dergelijke aandoeningen kan niet alleen uw eigen veiligheid en die van anderen in gevaar brengen, maar kan ook andere gevolgen hebben. Het CBR gebruikt uw informatie om te bepalen of een medische keuring nodig is om uw rijgeschiktheid vast te stellen.

Moet ik een rijbewijskeuring voor depressie of bipolaire stoornis doen?

Indien u in uw gezondheidsverklaring heeft aangegeven dat u een depressie of bipolaire stoornis heeft, is de volgende stap het ondergaan van een medische keuring. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke psychiater, aangewezen door het CBR, om uw rijgeschiktheid te beoordelen. Het is een essentieel onderdeel van het proces om te verzekeren dat iedereen die deelneemt aan het verkeer dit op een veilige manier kan doen.

Na het invullen en indienen van uw gezondheidsverklaring ontvangt u een bericht van het CBR met daarin informatie over hoe u deze medische keuring kunt laten uitvoeren. Het is belangrijk dat u dit proces serieus neemt en de aanwijzingen nauwgezet volgt, om te zorgen dat u zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt over uw rijgeschiktheid.

Wat moet ik doen?

Als u zich moet laten keuren voor een depressie of bipolaire stoornis, is het belangrijk om de volgende stappen zorgvuldig te volgen. Allereerst dient u een afspraak te maken bij een onafhankelijke psychiater. Deze afspraak kan door uzelf worden ingepland of, in sommige gevallen, door het CBR worden geregeld.

Tijdens de keuring zal de psychiater uw mentale gezondheidstoestand beoordelen en vaststellen of er eventuele beperkingen zijn voor uw rijgeschiktheid. Afhankelijk van de bevindingen kan de psychiater adviseren of een extra rijtest noodzakelijk is. Deze rijtest, indien vereist, wordt uitgevoerd om te beoordelen hoe u in de praktijk functioneert achter het stuur.

Na de beoordeling zal de psychiater een verslag opstellen en dit samen met zijn advies aan het CBR verstrekken. Het is cruciaal dat u alle aanbevelingen opvolgt en de benodigde documentatie tijdig aanlevert om het proces soepel te laten verlopen.

Geschiktheidseisen voor personen met een depressieve- of bipolaire stoornis

Om de veiligheid op de weg te garanderen, hanteert het CBR specifieke geschiktheidseisen voor personen met een depressieve of bipolaire stoornis. Deze eisen zijn opgesteld om te beoordelen of iemand veilig kan deelnemen aan het verkeer. Hieronder vindt u de belangrijkste voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

 • Geen suïciderisico: het is essentieel dat er geen sprake is van een actueel suïciderisico.
 • Adequate behandeling: personen moeten onder een adequate behandeling staan, wat inhoudt dat er geen of slechts lichte depressieve (of bij bipolaire stoornis ook hypomane) symptomen aanwezig zijn en dat de persoon therapietrouw is.
 • Redelijk ziekte-inzicht: het is belangrijk dat de betrokkene een redelijk inzicht heeft in zijn of haar ziektebeeld en de mogelijke impact ervan op het rijgedrag.

Voor personen bij wie de diagnose minder dan vijf jaar geleden is gesteld, is in de meeste gevallen een psychiatrisch rapport vereist. Indien de diagnose meer dan vijf jaar geleden is gesteld, kan een door een arts ingevulde psychiatrie vragenlijst volstaan, tenzij uit deze vragenlijst blijkt dat er nog steeds relevante symptomen aanwezig zijn.

Kosten medische keuring rijbewijs depressie of bipolaire stoornis

De kosten voor een medische keuring voor het rijbewijs bij een depressie of bipolaire stoornis zijn voor eigen rekening. Het is belangrijk om te weten dat de maximale tarieven voor medische keuringen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bij Graveland CBR Keuringen hanteren wij transparante tarieven voor deze keuringen.

Voor personen met depressie of bipolaire stoornis bedragen de kosten voor een medische keuring € 249,-. Dit tarief omvat een volledige beoordeling door een onafhankelijke psychiater, die uw geschiktheid om veilig te rijden zal evalueren.

Medische keuring door Graveland CBR Keuringen

Bij Graveland CBR Keuringen begrijpen we de impact die een depressie of bipolaire stoornis kan hebben op uw rijvaardigheid en veiligheid. Daarom bieden we gespecialiseerde medische keuringen aan om uw geschiktheid voor het rijbewijs te beoordelen. Onze ervaren psychiaters zorgen voor een zorgvuldige evaluatie, met respect voor uw privacy en welzijn.

Wanneer u kiest voor een medische keuring bij Graveland CBR Keuringen, kunt u rekenen op een professionele en empathische benadering. Wij staan klaar om u door het gehele proces te begeleiden, van het maken van een afspraak tot het ontvangen van uw keuringsrapport. Ons doel is om het keuringsproces zo soepel en stressvrij mogelijk te maken, zodat u snel duidelijkheid krijgt over uw rijgeschiktheid.

Ronald Graveland
Laatste berichten van Ronald Graveland (alles zien)

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×