Graveland CBR Keuringen

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring waanstoornis
waanstoornis cbr keuring
Laatst geüpdatet op 13 maart 2024 door Bram

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe een waanstoornis uw rijvaardigheid kan beïnvloeden? Autorijden vereist volledige concentratie, snelle besluitvorming en het vermogen om de realiteit van fictie te onderscheiden.

Mensen met een waanstoornis kunnen soms moeite hebben met deze aspecten, wat hun veiligheid op de weg en die van anderen kan beïnvloeden. Daarom zijn er specifieke regels en eisen gesteld aan het besturen van een voertuig voor personen met een waanstoornis.

Als u een waanstoornis heeft, is het noodzakelijk een medische keuring te ondergaan om te beoordelen of u veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Op deze pagina vertellen wij u wat u moet weten over de CBR keuring voor waanstoornissen, zodat u met vertrouwen en veilig de weg op kunt.

Hoe moet ik aan het CBR doorgeven dat ik een waanstoornis heb?

Voordat u zich aanmeldt voor een rijbewijs is het noodzakelijk een gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u een waanstoornis of ervaart u symptomen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden? Dan dient u dit aan te geven op de gezondheidsverklaring. Het is cruciaal dat deze naar waarheid wordt ingevuld om uw eigen veiligheid en die van anderen op de weg te garanderen.

Mocht u al in het bezit zijn van een rijbewijs en onlangs symptomen van een waanstoornis hebben ontwikkeld, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een zorgverlener. Een gesprek kan u helpen inzicht te krijgen in hoe uw aandoening uw rijvaardigheid beïnvloedt en of het raadzaam is om uw gezondheidsverklaring opnieuw in te vullen.

Moet ik een rijbewijskeuring voor waanstoornis doen?

Indien u op uw gezondheidsverklaring heeft aangegeven dat u een waanstoornis heeft, is de volgende stap het ondergaan van een medische keuring. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke psychiater, die beoordeelt in welke mate uw waanstoornis invloed heeft op uw rijgeschiktheid.

Het CBR zal u informeren over de eventuele noodzaak van een medische keuring. Het doel van de keuring is om vast te stellen of u, ondanks uw waanstoornis, veilig kunt deelnemen aan het verkeer. De beoordeling van uw rijgeschiktheid is gebaseerd op de ernst van uw aandoening en de invloed die het heeft op uw rijvaardigheid.

Wat moet ik doen?

Als u zich moet laten keuren voor een waanstoornis, is de eerste stap het maken van een afspraak bij een onafhankelijke psychiater. Deze specialist zal u onderzoeken en beoordelen of uw waanstoornis een impact heeft op uw rijgeschiktheid.

Tijdens het onderzoek zal de psychiater bepalen of het noodzakelijk is voor u om een rijtest af te leggen. Deze rijtest is ontworpen om te zien hoe u in de praktijk met uw aandoening omgaat tijdens het besturen van een voertuig.

Na het onderzoek zal de psychiater zijn bevindingen rapporteren aan het CBR, die vervolgens een beslissing maakt over uw rijgeschiktheid. Het is belangrijk dat u alle aanbevelingen van de psychiater opvolgt en de nodige documentatie tijdig aan het CBR voorlegt.

Geschiktheidseisen voor personen met een waanstoornis

De geschiktheid om een voertuig te besturen voor personen met een waanstoornis wordt zorgvuldig beoordeeld door het CBR. Deze beoordeling is gebaseerd op de ernst van de waanstoornis en de invloed ervan op de rijvaardigheid. In de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ zijn de volgende voorwaarden opgenomen:

 • Personen met een ernstige waanstoornis worden als ongeschikt beschouwd om te rijden. Dit houdt in dat als uw waanstoornis een significante impact heeft op uw dagelijks functioneren en rijvaardigheid, u mogelijk niet in staat wordt geacht om veilig een voertuig te besturen.
 • Voor personen bij wie de psychiater de waanstoornis als licht beoordeelt en die niet interfereert met de rijgeschiktheid, kan geschiktheid worden verklaard. Dit betekent dat als uw waanstoornis mild is en geen significante belemmering vormt voor het veilig besturen van een voertuig, u geschikt kunt worden verklaard voor het besturen van voertuigen van groep 1, voor maximaal vijf jaar.
 • Personen met een waanstoornis zijn ongeschikt voor rijbewijzen van groep 2, wat inhoudt dat indien u een waanstoornis heeft, u niet in aanmerking komt voor het besturen van zwaardere voertuigen of beroepsmatig vervoer.

Kosten medische keuring rijbewijs waanstoornis

De kosten voor een medische keuring voor personen met een waanstoornis bedragen bij Graveland CBR Keuringen € 249,-. In deze prijs zijn alle onderdelen van de keuring inbegrepen: het gesprek met de psychiater, het onderzoek, en de rapportage aan het CBR. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze kosten voor eigen rekening zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft maximumtarieven vastgesteld voor medische keuringen voor een rijbewijs, waardoor de kosten transparant en gereguleerd zijn. Dit zorgt ervoor dat u als cliënt niet meer betaalt dan nodig is voor een zorgvuldige en professionele beoordeling van uw rijgeschiktheid.

Medische keuring waanstoornis door Graveland CBR Keuringen

Bij Graveland CBR Keuringen begrijpen we hoe belangrijk het voor u is om mobiel en zelfstandig te blijven. Daarom bieden wij gespecialiseerde medische keuringen aan voor mensen met een waanstoornis die hun rijbewijs willen behalen of verlengen.

Ons team van deskundige psychiaters zet zich in om u een grondige en eerlijke beoordeling te bieden, met respect voor uw persoonlijke situatie. Wij adviseren u graag over de stappen die nodig zijn om uw rijgeschiktheid te beoordelen en staan klaar om u te ondersteunen gedurende het hele proces.

Als u meer wilt weten over de medische keuring voor het rijbewijs voor mensen met een waanstoornis of als u een afspraak wilt maken, neem dan contact met ons op. Laat Graveland CBR Keuringen uw partner zijn op weg naar een veilige en verantwoorde deelname aan het verkeer.

[starbox]

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×