Graveland CBR Keuringen

CBR keuring schizofrenie

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring schizofrenie
schizofrenie cbr keuring
Laatst geüpdatet op 27 juni 2024 door Ronald Graveland

Heeft u, of een dierbare van u, te maken met een schizofreniespectrumstoornis? Dan vraagt u zich misschien af hoe dit uw vermogen om veilig te autorijden beïnvloed. Autorijden vereist concentratie, snelle besluitvorming en het vermogen om stressvolle situaties te hanteren.

Voor personen met schizofrenie kan dit een uitdaging zijn, gezien de mogelijke symptomen zoals hallucinaties, wanen, of concentratieproblemen. Daarom zijn er specifieke regels en eisen gesteld om te bepalen of iemand met een schizofreniespectrumstoornis veilig kan rijden.

Als u gediagnosticeerd bent met een vorm van schizofrenie, is het noodzakelijk een medische keuring te ondergaan. Deze keuring beoordeelt of u in staat bent om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer.

Hoe moet ik aan het CBR doorgeven dat ik een schizofreniespectrumstoornis heb?

Voordat u kunt beginnen met het behalen van uw rijbewijs is het invullen van een gezondheidsverklaring een cruciale stap. In deze verklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheidstoestand. Heeft u een schizofreniespectrumstoornis en ervaart u symptomen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, dan is het essentieel dat u dit aangeeft in de gezondheidsverklaring.

Bent u al in het bezit van een rijbewijs maar heeft u recent symptomen van schizofrenie ontwikkeld, dan adviseren wij u om in gesprek te gaan met uw zorgverlener. Deze kan u helpen te begrijpen hoe uw aandoening invloed kan hebben op uw rijvaardigheid en of het noodzakelijk is om uw gezondheidsverklaring opnieuw in te vullen en een medische keuring te ondergaan.

Moet ik een rijbewijskeuring voor schizofrenie doen?

Indien u in de gezondheidsverklaring aangeeft dat u een schizofreniespectrumstoornis heeft, is de volgende stap het ondergaan van een medische keuring. Deze keuring is essentieel om te bepalen of u veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Na het indienen van uw gezondheidsverklaring stuurt het CBR u een bericht met instructies voor de medische keuring.

De keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke psychiater, die zal beoordelen of uw aandoening uw rijvaardigheid beïnvloedt. Dit is een belangrijke stap om zowel uw veiligheid als die van andere weggebruikers te waarborgen. Het doel van deze keuring is niet om u van de weg te houden, maar om ervoor te zorgen dat iedereen die rijdt, dit op een veilige manier kan doen.

Wat moet ik doen?

Als u zich moet laten keuren voor schizofrenie, is het belangrijk om de volgende stappen zorgvuldig te volgen. Allereerst dient u een afspraak te maken bij een onafhankelijke psychiater voor de medische keuring. Deze specialist zal uw gezondheidstoestand beoordelen en bepalen of verdere tests, zoals een rijtest, noodzakelijk zijn.

Tijdens de keuring zal de psychiater verschillende aspecten van uw gezondheid evalueren, waaronder de stabiliteit van uw aandoening, uw medicijngebruik en hoe dit uw rijvaardigheid kan beïnvloeden. Op basis van deze evaluatie zal de psychiater adviseren of een aanvullende rijtest nodig is.

Na de keuring zal de psychiater zijn bevindingen doorsturen naar het CBR. Het CBR beoordeelt vervolgens deze informatie en neemt een beslissing over uw rijgeschiktheid.

Geschiktheidseisen voor personen met schizofrenie

Voor personen met een schizofreniespectrumstoornis zijn er specifieke geschiktheidseisen gesteld om een rijbewijs te kunnen behalen of behouden. Deze eisen zorgen ervoor dat alleen diegenen die veilig kunnen rijden, hiertoe ook in staat worden gesteld. De belangrijkste eisen uit de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’ zijn:

 • Groep 1: personen met een schizofreniespectrumstoornis die succesvol worden behandeld en zes maanden recidiefvrij zijn, met een zekere mate van ziekte-inzicht en geringe ‘negatieve symptomen’, kunnen voor een termijn van maximaal vijf jaar geschikt worden verklaard voor rijbewijzen van groep 1, op basis van een specialistisch rapport.
 • Groep 1 (beroepsmatig gebruik): beroepsmatig gebruik van een rijbewijs van groep 1 door personen met schizofrenie worden strenge eisen gesteld. Geschiktheid voor beroepsmatig gebruik is mogelijk, mits de rijbevoegdheid wordt beperkt tot privégebruik, tenzij anders geadviseerd door een psychiater en ondersteund door een werkgeversverklaring volgens een door het CBR vastgesteld model.
 • Groep 2: personen met een schizofreniespectrumstoornis worden als ongeschikt beschouwd voor het behalen of behouden van een rijbewijs in deze categorie.

Kosten medische keuring rijbewijs schizofrenie

De kosten voor een medische keuring voor personen met schizofrenie bedragen € 249,- bij Graveland CBR Keuringen. Deze prijs is inclusief alle noodzakelijke onderdelen van de keuring, waaronder de beoordeling door een onafhankelijke psychiater en eventuele administratiekosten.

Deze kosten zijn voor eigen rekening en worden niet gedekt door de zorgverzekering. Het is belangrijk om te weten dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumtarieven heeft vastgesteld voor medische keuringen voor een rijbewijs, om ervoor te zorgen dat deze kosten redelijk blijven.

Medische keuring schizofrenie door Graveland CBR Keuringen

Bij Graveland CBR Keuringen begrijpen wij hoe belangrijk uw rijbewijs is voor uw zelfstandigheid en vrijheid. Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van CBR keuringen, inclusief keuringen voor personen met schizofrenie. Ons team van ervaren psychiaters staat klaar om u door het keuringsproces te begeleiden, volgens de geldende richtlijnen van het CBR.

Wij bieden een professionele en empathische benadering, waarbij we streven naar een zo comfortabel mogelijk proces voor onze cliënten. Onze keuringen omvatten een uitgebreide evaluatie door een psychiater, die zal bepalen of u in staat bent om veilig te rijden. Deze beoordeling is cruciaal voor uw veiligheid en die van anderen op de weg.

Wilt u een medische keuring voor schizofrenie laten uitvoeren door Graveland CBR Keuringen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of plan direct online een afspraak in. Samen zorgen we ervoor dat u veilig en verantwoord kunt blijven rijden.

Ronald Graveland
Laatste berichten van Ronald Graveland (alles zien)

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×