Graveland CBR Keuringen

CBR keuring persoonlijkheidsstoornis

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring persoonlijkheidsstoornis
persoonlijkheidsstoornis cbr keuring
Laatst geüpdatet op 27 juni 2024 door Ronald Graveland

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe uw persoonlijkheidsstoornis invloed kan hebben op uw vermogen om veilig te rijden? In de complexe wereld van de wegenverkeerswetgeving zijn er specifieke regels en eisen opgesteld voor bestuurders met een persoonlijkheidsstoornis. Deze regelgeving is erop gericht om zowel de bestuurder als andere weggebruikers te beschermen.

Als u een persoonlijkheidsstoornis heeft, is het noodzakelijk om een medische keuring te ondergaan. Tijdens dit proces wordt beoordeeld of u veilig kunt deelnemen aan het verkeer, rekening houdend met uw specifieke situatie.

Bij Graveland CBR Keuringen begrijpen we dat dit proces vragen kan oproepen. Daarom bieden wij u alle informatie die u nodig heeft om te navigeren door de keuring voor een persoonlijkheidsstoornis, zodat u weet wat u kunt verwachten en hoe u zich kunt voorbereiden.

Hoe moet ik aan het CBR doorgeven dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb?

Als u van plan bent om uw rijbewijs aan te vragen of te verlengen, is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is een cruciale stap waarin u naar waarheid uw gezondheidstoestand deelt, inclusief het bestaan van een persoonlijkheidsstoornis. Het correct invullen van deze verklaring is essentieel, omdat dit bepaalt of u een medische keuring moet ondergaan.

Indien u al uw rijbewijs heeft en recentelijk gediagnosticeerd bent met een persoonlijkheidsstoornis, of als uw symptomen van invloed zijn op uw rijvaardigheid, adviseren wij u om contact op te nemen met een zorgverlener. Deze professional kan u begeleiden bij het begrijpen van de invloed van uw stoornis op het autorijden en adviseren over het eventueel opnieuw invullen van de gezondheidsverklaring.

Moet ik een rijbewijskeuring voor persoonlijkheidsstoornis doen?

Na het indienen van uw gezondheidsverklaring, waarin u aangeeft dat u een persoonlijkheidsstoornis heeft, beoordeelt het CBR of een medische keuring noodzakelijk is. Als het CBR bepaalt dat een keuring vereist is, ontvangt u een oproep voor een medisch onderzoek door een psychiater. 

Dit onderzoek is cruciaal om vast te stellen of uw persoonlijkheidsstoornis uw rijvaardigheid beïnvloedt op een manier die veilige deelname aan het verkeer in de weg staat. Het doel van deze keuring is om uw geschiktheid om te rijden te beoordelen, met als uitgangspunt uw veiligheid en die van anderen op de weg te waarborgen.

Wat moet ik doen?

Indien u zich moet laten keuren voor een persoonlijkheidsstoornis, volgt u de volgende stappen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 1. Maak een afspraak bij een onafhankelijke psychiater die door het CBR is erkend voor de medische keuring. Zorg ervoor dat u dit tijdig doet om vertraging in het proces te voorkomen.
 2. Tijdens de keuring zal de psychiater uw medische historie, de aard van uw persoonlijkheidsstoornis, en de mogelijke invloed hiervan op uw rijgedrag beoordelen.
 3. Afhankelijk van de bevindingen kan de psychiater adviseren of een rijtest noodzakelijk is. Een rijtest kan helpen om te beoordelen hoe u in de praktijk met de auto omgaat en of uw stoornis uw rijvaardigheid beïnvloedt.
 4. Na de keuring en eventuele rijtest zal de psychiater een rapport opstellen en dit doorsturen naar het CBR. Op basis van dit rapport neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid.

Het is belangrijk om alle instructies van het CBR en de psychiater nauwgezet te volgen en de benodigde documentatie tijdig aan te leveren.

Geschiktheidseisen voor personen met een persoonlijkheidsstoornis

Het CBR hanteert specifieke geschiktheidseisen voor personen met een persoonlijkheidsstoornis. Deze eisen zijn opgesteld om te waarborgen dat bestuurders met een dergelijke stoornis veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.

Personen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen kunnen ongeschikt worden geacht voor elk rijbewijs, vooral als zij blijk hebben gegeven van:

 • Gebrek aan sociale verantwoordelijkheid of een gebrekkig geweten.
 • Miskenning van de risico’s van rijden onder invloed van alcohol of andere gedragsbeïnvloedende middelen.

Voor elke beoordeling van de geschiktheid om te rijden met een persoonlijkheidsstoornis is een specialistisch rapport nodig. Dit rapport, opgesteld door een psychiater, biedt het CBR de benodigde informatie om een geïnformeerde beslissing te nemen over uw rijgeschiktheid.

Kosten medische keuring rijbewijs persoonlijkheidsstoornis

De kosten voor een medische keuring bij Graveland CBR Keuringen voor personen met een persoonlijkheidsstoornis bedragen € 249,-. Deze kosten omvatten een volledige beoordeling door een onafhankelijke psychiater, inclusief eventuele adviezen. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten voor eigen rekening zijn en niet worden vergoed door de zorgverzekering.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft maximumtarieven vastgesteld voor medische keuringen voor het rijbewijs. Deze tarieven zijn bedoeld om de kosten voor de consument te beheersen. Bij Graveland CBR Keuringen houden wij onze tarieven ruim binnen deze vastgestelde maxima, zodat u verzekerd bent van een eerlijke prijs voor uw keuring.

Medische keuring persoonlijkheidsstoornis door Graveland CBR Keuringen

Graveland CBR Keuringen is uw betrouwbare partner voor medische keuringen, inclusief de keuring voor persoonlijkheidsstoornissen. Met onze gespecialiseerde psychiaters en een klantgerichte aanpak zorgen wij ervoor dat het keuringsproces soepel en zorgvuldig verloopt.

Wij begrijpen het belang van uw rijbewijs en de impact die een persoonlijkheidsstoornis hierop kan hebben. Daarom bieden wij deskundig advies en ondersteuning gedurende het gehele traject.

Heeft u een persoonlijkheidsstoornis en bent u benieuwd naar uw geschiktheid om te rijden? Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak in voor uw medische keuring. Ons team staat klaar om u te begeleiden bij elke stap, van het invullen van de gezondheidsverklaring tot het ontvangen van het besluit van het CBR.

Ronald Graveland
Laatste berichten van Ronald Graveland (alles zien)

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×