Graveland CBR Keuringen

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring autisme
autisme cbr keuring
Laatst geüpdatet op 9 februari 2024 door Bram

Rijden met autisme kan extra uitdagingen met zich mee brengen. Autisme kan namelijk invloed hebben op hoe iemand situaties waarneemt en verwerkt, wat essentieel is in het verkeer.

Daarom heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) specifieke regels en eisen gesteld voor mensen met autisme die hun rijbewijs willen halen. Een van deze voorwaarden is het ondergaan van een medische keuring. Deze keuring heeft als doel te beoordelen of u, ondanks uw autisme, veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Moet ik aan het CBR doorgeven dat ik autisme heb?

Ja, het is belangrijk dat u dit doet. Voordat u opgaat voor uw rijbewijs, dient u een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is een document waarin u vragen beantwoordt over uw gezondheid en eventuele medische aandoeningen. Het is cruciaal dat u deze verklaring naar waarheid invult.

Heeft u de diagnose autisme? Dan bent u verplicht dit aan te geven in de gezondheidsverklaring. Het CBR gebruikt deze informatie om te bepalen of er extra stappen nodig zijn om uw rijvaardigheid te beoordelen.

Wellicht ook interessant:

Moet ik een rijbewijskeuring voor autisme doen?

Als u in uw gezondheidsverklaring aangeeft dat u autisme heeft, dient u een medische keuring te ondergaan. Het CBR zal u dan informeren over de noodzaak van een medische keuring. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke CBR psychiater die gespecialiseerd is in autisme.

Het doel van deze keuring is om vast te stellen of uw autisme op enige wijze invloed heeft op uw vermogen om veilig te rijden. Op basis van de bevindingen van de psychiater beslist het CBR of u in aanmerking komt voor een rijbewijs, en of er eventueel extra voorwaarden gelden.

Wat moet ik doen voor een CBR keuring voor autisme?

Als u zich moet laten keuren voor autisme, volgt u enkele belangrijke stappen om dit proces te doorlopen. Na het indienen van uw gezondheidsverklaring en de melding van het CBR dat u een medische keuring nodig heeft, zal het vervolgtraject er als volgt uit zien:

 1. Maak een afspraak bij een onafhankelijke psychiater die door het CBR is goedgekeurd voor het uitvoeren van deze specifieke keuringen. Zorg ervoor dat u dit doet bij een psychiater die ervaring heeft met het beoordelen van mensen met autisme in relatie tot rijvaardigheid.
 2. Tijdens de keuring zal de psychiater uw vermogen om veilig te rijden beoordelen. Dit gebeurt op basis van een gesprek en eventueel aanvullend onderzoek.
 3. De psychiater bepaalt vervolgens of een rijtest noodzakelijk is. Niet iedereen met autisme hoeft een rijtest af te leggen. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en de inschatting van de psychiater.
 4. De bevindingen van de psychiater worden gerapporteerd aan het CBR. Op basis van deze informatie maakt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid.

Geschiktheidseisen voor personen met autisme

De geschiktheidseisen voor het behalen van een rijbewijs voor mensen met autisme zijn vastgelegd om ervoor te zorgen dat iedere bestuurder veilig aan het verkeer kan deelnemen. Deze eisen zijn gebaseerd op de beoordeling van hoe autisme iemands rijvaardigheid kan beïnvloeden.

Personen met een autismespectrumstoornis (ASS), zoals autisme, PDD-NOS en Asperger, zijn onbeperkt geschikt voor rijbewijzen van groep 1 en 2. Een voorwaarde is echter dat zowel co-morbide psychiatrische als somatische stoornissen voldoende onder controle zijn. Onder deze stoornissen vallen:

 • angst- en dwangstoornissen, aandachtsstoornissen, hyperactiviteit, depressieve stoornissen en psychotische stoornissen;
 • epilepsie en genetische afwijkingen.

Kosten medische keuring rijbewijs autisme

De kosten voor een medische keuring voor het rijbewijs voor personen met autisme zijn voor eigen rekening. Het is echter belangrijk om te weten dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumtarieven heeft vastgesteld voor medische keuringen.

Bij Graveland CBR Keuringen bedragen de kosten voor een medische keuring voor mensen met autisme (of een autismespectrumstoornis) € 199,-. Dit tarief is inclusief alle onderdelen van de keuring, zoals het consult bij de psychiater en eventuele administratiekosten.

Het is raadzaam om voorafgaand aan uw afspraak de exacte kosten en eventuele vergoedingen door uw zorgverzekering na te gaan. Zo komt u niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan.

Medische keuring autisme door Graveland CBR Keuringen

Graveland CBR Keuringen is uw betrouwbare partner voor medische keuringen, inclusief die voor autisme. Met jarenlange ervaring in het uitvoeren van keuringen volgens de geldende richtlijnen, staan wij klaar om u te begeleiden door het gehele proces van de CBR keuring voor uw rijbewijs.

Onze gespecialiseerde psychiaters hebben uitgebreide kennis op het gebied van autisme en rijvaardigheid, waardoor zij u een deskundige en zorgvuldige beoordeling kunnen bieden.

Wij begrijpen dat het proces rondom de keuring stressvol kan zijn. Daarom zetten wij ons in om uw ervaring zo soepel en begrijpelijk mogelijk te maken. Vanaf het moment dat u contact met ons opneemt tot het afronden van de keuring, staan wij u bij met advies en ondersteuning.

Heeft u een medische keuring voor uw rijbewijs vanwege autisme nodig? Neem dan contact op of maak direct een online afspraak. Wij zorgen ervoor dat u goed voorbereid en met vertrouwen het keuringsproces kunt doorlopen.

[starbox]

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×