Graveland CBR Keuringen

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring ADHD
adhd cbr keuring
Laatst geüpdatet op 9 februari 2024 door Bram

Als u leeft met ADHD, kan autorijden een uitdaging zijn. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kan leiden tot problemen met concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze aspecten kunnen het besturen van een voertuig complexer maken, aangezien veilig rijden een hoge mate van aandacht en zelfbeheersing vereist.

Om deze reden heeft het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) specifieke richtlijnen en vereisten opgesteld voor personen met ADHD die hun rijbewijs willen halen of vernieuwen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat elke bestuurder, ongeacht zijn of haar medische achtergrond, veilig aan het verkeer kan deelnemen.

Moet ik aan het CBR doorgeven dat ik ADHD heb?

Voordat u opgaat voor uw rijbewijs moet u een gezondheidsverklaring invullen. Deze verklaring is een persoonlijke document waarin vragen over uw gezondheid worden gesteld, en het is cruciaal deze naar waarheid in te vullen.

Als u op het moment dat u de gezondheidsverklaring invult de diagnose ADHD hebt, moet u dit aangeven in de gezondheidsverklaring. Echter, als de diagnose en de eventuele behandeling voor ADHD voor uw 16e levensjaar zijn gestopt, kunt u ‘nee’ invullen op de vraag over ADHD.

Wellicht ook interessant:

Moet ik een rijbewijskeuring voor ADHD doen?

Nadat u heeft aangegeven dat u ADHD heeft op de gezondheidsverklaring, zal het CBR u informeren over de noodzaak van een medische keuring. Deze keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke psychiater, die zal beoordelen of u, ondanks uw ADHD, veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Het doel van deze keuring is om een deskundig oordeel te krijgen over uw rijgeschiktheid. Na het invullen en indienen van de gezondheidsverklaring ontvangt u van het CBR een bericht met daarin de benodigde documenten en de verwijzing naar een psychiater voor de medische keuring.

Wat moet ik doen voor een CBR keuring voor ADHD?

Wanneer u door het CBR bent opgeroepen voor een medische keuring vanwege ADHD, zijn er enkele stappen die u moet ondernemen. Allereerst dient u een afspraak te maken bij een onafhankelijke psychiater die door het CBR is aangewezen of erkend voor het uitvoeren van dergelijke keuringen.

Tijdens deze afspraak zal de psychiater uw situatie beoordelen om te bepalen of u veilig kunt rijden met ADHD. Het kan zijn dat de psychiater adviseert om een rijtest te doen als onderdeel van de beoordeling. Deze rijtest helpt om een praktisch inzicht te krijgen in uw rijvaardigheid en hoe ADHD mogelijk invloed heeft op uw rijgedrag.

De bevindingen van de psychiater en de eventuele rijtest worden vervolgens gerapporteerd aan het CBR, die op basis van deze informatie een beslissing maakt over uw rijgeschiktheid.

Geschiktheidseisen voor personen met ADHD

De geschiktheidseisen voor personen met ADHD die een rijbewijs willen halen of behouden, zijn vastgelegd in de ‘Regeling eisen geschiktheid 2000’. In deze regeling staan eisen die zijn bedoeld om te beoordelen of een persoon in staat is om veilig en verantwoord deel te nemen aan het verkeer.

Volgens de wetgeving zijn personen met ADHD onbeperkt geschikt voor rijbewijzen van groep 1 en 2, mits zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • er is sprake van ziekte-inzicht en therapietrouw;
 • er is geen sprake van rijgevaarlijke bijwerkingen van de medicatie;
 • er is geen sprake van misbruik van psychoactieve middelen.

Kosten medische keuring rijbewijs voor ADHD

De kosten voor een medische keuring voor ADHD zijn voor rekening van de aanvrager. Dit betekent dat wanneer u een keuring moet ondergaan als onderdeel van het proces om uw rijbewijs te verkrijgen of te vernieuwen, u zelf de kosten voor deze keuring draagt.

Bij Graveland CBR Keuringen kunt u al een medische keuring voor ADHD ondergaan voor € 199,-. Deze kosten dekken het volledige proces van de keuring, inclusief de beoordeling door een onafhankelijke psychiater voor CBR keuringen.

Medische keuring ADHD door Graveland CBR Keuringen

Bij Graveland CBR Keuringen begrijpen we het belang van een grondige en eerlijke beoordeling van uw rijgeschiktheid, vooral als het gaat om ADHD. Ons team van gekwalificeerde psychiaters is gespecialiseerd in het beoordelen van aandoeningen zoals ADHD en staat klaar om u te ondersteunen in het proces.

Met jarenlange ervaring in CBR keuringen, een professionele aanpak, en toegankelijkheid op meerdere locaties in Nederland, zetten we ons in om uw keuring soepel en efficiënt te laten verlopen. Voor € 199,- krijgt u een complete medische keuring, afgestemd op uw persoonlijke situatie. Wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen of online een afspraak te maken voor uw medische keuring ADHD.

[starbox]

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×