Graveland CBR Keuringen

 1. Home
 2. >
 3. CBR Psychiater
 4. >
 5. CBR keuring ADD
add cbr keuring
Laatst geüpdatet op 9 februari 2024 door Bram

Heeft u moeite met concentreren tijdens het autorijden, of ervaart u andere uitdagingen die gepaard gaan met Attention Deficit Disorder (ADD)? U bent niet de enige. Veel mensen met ADD vinden het lastig om zich te concentreren op langere taken, zoals autorijden.

Er zijn daarom specifieke regels en eisen opgesteld om te zorgen dat ook personen met ADD veilig de weg op kunnen. Het CBR is in Nederland verantwoordelijk voor het beoordelen of personen veilig de weg op kunnen. Als u ADD heeft moet u daarom een medische keuring voor ADD doen.

Moet ik aan het CBR doorgeven dat ik ADD heb?

Voordat u opgaat voor uw rijbewijs is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring is uw persoonlijke verantwoordelijkheid en dient naar waarheid ingevuld te worden. Wanneer u op het moment van invullen gediagnosticeerd bent met ADD, is het belangrijk dit aan te geven op uw gezondheidsverklaring.

Er bestaat echter een uitzondering; als uw diagnose en eventuele behandeling voor ADD voor uw 16e levensjaar zijn afgerond en gestaakt, kunt u ‘nee’ invullen bij de vraag over ADD. Het correct informeren van het CBR over uw ADD is cruciaal voor zowel uw veiligheid als die van andere weggebruikers.

Moet ik een rijbewijskeuring voor ADD doen?

Indien u in de gezondheidsverklaring aangeeft dat u ADD heeft, is het vervolgproces dat u een medische keuring moet ondergaan. Deze keuring wordt uitgevoerd door een psychiater, die beoordeelt of u veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Na het indienen van uw gezondheidsverklaring, ontvangt u van het CBR een bericht met informatie over hoe u deze keuring kunt laten doen. Het doel van deze keuring is om vast te stellen of uw ADD invloed heeft op uw rijvaardigheid en of er eventuele aanpassingen of voorzieningen nodig zijn om u veilig te laten rijden.

Wellicht ook interessant:

Wat moet ik doen voor een CBR keuring voor ADD?

Als uit uw gezondheidsverklaring blijkt dat u gekeurd moet worden voor ADD, is de volgende stap het maken van een afspraak bij een onafhankelijke psychiater. Deze psychiater voert de keuring uit en bepaalt of u eventueel ook een rijtest moet doen.

Tijdens de keuring zal de psychiater uw medische geschiedenis bespreken, evenals de invloed van ADD op uw dagelijks leven en rijvaardigheid. Op basis van deze bevindingen adviseert de psychiater aan het CBR of een rijtest noodzakelijk is.

De resultaten van het onderzoek en het advies worden vervolgens door de psychiater rechtstreeks gedeeld met het CBR, die op basis daarvan een beslissing maakt over uw rijgeschiktheid.

Geschiktheidseisen voor personen met ADD

Om een rijbewijs te verkrijgen, dienen personen met ADD aan specifieke geschiktheidseisen te voldoen. Deze eisen zijn vastgesteld om de veiligheid op de weg te waarborgen voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.

In principe bent u met ADD onbeperkt geschikt voor rijbewijzen van groep 1 en 2. Hiervoor dient u echter te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • er is sprake van ziekte-inzicht en therapietrouw;
 • er is geen sprake van rijgevaarlijke bijwerkingen van de medicatie;
 • er is geen sprake van misbruik van psychoactieve middelen.

Kosten medische keuring rijbewijs ADD

De kosten voor een medische keuring voor personen met ADD zijn voor eigen rekening. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daarom maximale tarieven vastgesteld voor medische keuringen.

Voor een medische keuring voor mensen met ADD bij GravelandCBRkeuring bedragen de kosten € 199,-. Deze kosten omvatten de evaluatie door een onafhankelijke psychiater, die noodzakelijk is om uw geschiktheid voor het veilig besturen van een voertuig te beoordelen.

Medische keuring ADD door GravelandCBRkeuring

Bij GravelandCBRkeuring begrijpen we hoe belangrijk het is voor u om veilig en vertrouwd achter het stuur te zitten, vooral als u ADD heeft. Als expert in CBR keuringen, voeren wij uw medische keuring uit met een professionele en persoonlijke benadering.

Onze ervaren psychiaters zijn gespecialiseerd in het beoordelen van de rijgeschiktheid van personen met onder meer ADD, en zorgen voor een vlotte en zorgvuldige afhandeling van uw keuring. Wij nodigen u uit om een afspraak te maken en de stap te zetten naar uw rijbewijs met de zekerheid en ondersteuning van GravelandCBRkeuring.

[starbox]

Onze scherpe tarieven

Gezondheidsverklaringen:

 • ADHD / ASS: € 199,-
 • Psychisch € 249,-
 • Alcohol / Drugs € 249,-

 

Maak snel een afspraak via het afspraakformulier!

×